Oprichting Coöperatie Puur Betuws

13 juli 2020
Na de lancering is nu ook de Coöperatieve Streekmotor Puur Betuws U.A. een feit.

Vier blije oprichters bij de notaris.

Theo Niënhaus, Marieke Karssen, Gerard Poldervaart, Hilde Engels.

6 juli 2020 start de webshop puurbetuws.nl

 

Lees de publicatie van de start van Puur Betuws  in de Gelderlander – 7 juli 2020

Persbericht 1 juli 2020: Start Puur Betuws webshop

Sociaal korte keten initiatief Puur Betuws start op 6-7-2020

De lekkerste producten, gemaakt in de Betuwe, het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard, vind je nu in één online winkel bij elkaar. Maar dat is nog lang niet alles. Puur Betuws is niet alleen een shop, maar ook een beweging om steeds meer voedsel steeds gezonder, lokaler en socialer geproduceerd, geconsumeerd èn getransporteerd te krijgen.

Transparante opzet

Puur Betuws wordt op maandag 6 juli officieel geopend. Daarna kan iedereen lokale producten bestellen. Consumenten, scholen, bedrijven, zorginstellingen, horeca en resellers. Puur Betuws levert vijf dagen per week in de gemeenten West Maas en Waal, Tiel, Culemborg, West Betuwe, Maasdriel, Zaltbommel, Neder-Betuwe en Buren.

De winkel start met 20 leveranciers en een heel open en transparante opzet. Iedere leverancier afkomstig is uit de regio, is  welkom. 80% van de verkoopprijs van het product gaat naar de boer en slechts 20% naar het transport, de techniek en alle ondersteuning. Dit is een zeer laag bedrag en zo hoopt Puur Betuws snel een mooi aanbod neer te kunnen zetten waarmee een grote groep klanten verleid kan worden om lokale Betuwse producten te blijven eten en drinken en om op steeds meer vlakken mee te gaan doen met de beweging naar gezonder voedsel en een biodiverser landschap.

Vier zeer ervaren initiatiefnemers

De vier initiatiefnemers van Puur Betuws, te weten Werkzaak Rivierenland, Coöperatie De Fruitmotor, Coöperatie Food Value en de Betuwse Fruitshop B.V. zijn ieder op hun eigen manier al jaren aan het werk om voedselproductie en logistiek lokaler, ecologischer en circulairder te maken en werkgelegenheid socialer. Iedere deelnemer brengt jarenlange ervaring en expertise in en samen zijn we vanaf juli 2020 de coöperatieve streekmotor Puur Betuws U.A., oftewel een zeer interessante coöperatievorm waarvan ook consumenten, grootafnemers en maatschappelijke organisaties lid kunnen worden.

Lokaler en ecologischer geteeld voedsel

Boeren en verwerkers die meedoen met Puur Betuws willen allemaal een mooier landschap, met meer biodiversiteit, minder gewasbeschermingsmiddelen en eerlijker en gezonder voedsel. Ze willen diervriendelijker met vee omgaan en echt mooie producten maken. Die tijd hebben gehad om te rijpen en te groeien. Het is ons doel om lokale landbouw steeds ecologischer en diverser te maken. En om de oorspronkelijke voedselproducten van de streek te versterken. Dit doen we door het actief mogelijk maken van lokale verkoop, maar ook door andere projecten op dit vlak op te pakken.

Een gezondere economie, meer circulariteit en meer werkgelegenheid

Lokaal geproduceerd èn getransporteerd voedsel gaat niet alleen over een goed gevoel, maar leidt ook echt tot lokale werkgelegenheid. Dit betekent dat er meer banen komen. Juist banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En meer banen leidt tot meer mensen die ook weer lokaal geld kunnen besteden.

6 juli feestelijke start, maar helaas met een beperkt aantal mensen. Daarom maakte we deze video van onze leveranciers 

Blijf op de hoogte