Ik doe mee, ik bestel en ik participeer
De eerste proef- en inspiratiebijeenkomst van Puur Betuws was een heerlijk succes
We werden hartelijk ontvangen bij mijn Kaaskoe in Hedel. Daar stond een grote buitentent vol lekkers en lokale ondernemers uit de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Er was de hele middag volop te snoepen, te proeven en te ontmoeten, maar er stonden ook vier interessante sprekers op het programma.
De sprekers
Theo Niënhaus van Werkzaak Rivierenland
Over het belang van de lokale keten en hoe die alleen een succes kan worden als we allemaal onze eigen dagelijkse boodschappen zoveel mogelijk lokaal doen en, blijven doen. Ook vertelde hij over het belang van de korte keten voor echte en sociale werkgelegenheid. Niet alleen voor en bij boeren, maar ook in het transport. Als klant ontvang je zoveel meer dan alleen een pakje aan de deur.
Wieke Bonthuis van Jong Leren Eten Gelderland en Patrick van der Ven, gezonde school adviseur van GGD Gelderland Zuid
Zij deelden schokkende feiten met ons. Kinderen weten niet wat groenten zijn, laat staan dat ze er voldoende van eten. Obesitas onder kinderen is groeiende en alle pogingen om scholen en fruit met elkaar te verbinden lijken te stranden in geldgebrek en bureaucratie. Laten we hier samen, in deze regio verandering in brengen!
Jan Huijgen van de Eemlandhoeve en de Mansholtcampus
Jan is boer. Maar ook filosoof. En bedenker van nieuwe modellen voor de landbouw. Hij vertelde over de grootste boer, de breedste boer (hijzelf) en de stoppende boer. En hij vertelde over die taaie fase waarin mensen wel zeggen ‘ik doe mee’ maar te weinig bestellen. En hoe hij er uit kwam door de burger te vragen om te participeren.
Gerdien Dijkstra van Betuwewind en voedselbos Lingehout
Er komt een flink voedselbos, midden in de Betuwe. Vol fruit, noten, bessen etc. En, er komt ook een deel tuinderij in. Gerdien vertelde wat het zou worden, maar ook hoe de beide coöperaties, Betuwewind en Puur Betuws elkaar kunnen versterken bij de afname van lokaal geproduceerd voedsel.
Samen maken we regionaal voedsel sterker!
Meer nieuws
- Rutger en Rutger van Puur Betuws 11 maart 2022
- Greendish, Gelderland van Morgen 18 februari 2022
- Eerste Baby 2022 in Rivierenland 15 januari 2022
- Wij doen mee met het Nationaal Schoolontbijt 20 november 2021
- Proef- en inspiratiebijeenkomst oktober 2021 21 oktober 2021
- Puur Betuws en voedselbos promotie 11 oktober 2021
- Puur Betuws steunt Lingehout 21 juli 2021
- Internationale prijzen voor Betuwse ciders 4 juni 2021
- Biodiversiteit op je bord 1 mei 2021
- Mooi bericht in de Gelderlander 6 april 2021