Ik doe mee, ik bestel en ik participeer

De eerste proef- en inspiratiebijeenkomst van Puur Betuws was een heerlijk succes

Op 18 oktober 2021 konden we eindelijk, samen met leveranciers en klanten, onze eerste echte fysieke bijeenkomst organiseren!
We werden hartelijk ontvangen bij mijn Kaaskoe in Hedel. Daar stond een grote buitentent vol lekkers en lokale ondernemers uit de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Er was de hele middag volop te snoepen, te proeven en te ontmoeten, maar er stonden ook vier interessante sprekers op het programma.

De sprekers

 Theo Niënhaus van Werkzaak Rivierenland

Over het belang van de lokale keten en hoe die alleen een succes kan worden als we allemaal onze eigen dagelijkse boodschappen zoveel mogelijk lokaal doen en, blijven doen. Ook vertelde hij over het belang van de korte keten voor echte en  sociale werkgelegenheid. Niet alleen voor en bij boeren, maar ook in het transport. Als klant ontvang je zoveel meer dan alleen een pakje aan de deur. 

Wieke Bonthuis van Jong Leren Eten Gelderland en Patrick van der Ven, gezonde school adviseur van GGD Gelderland Zuid

Zij deelden schokkende feiten met ons. Kinderen weten niet wat groenten zijn, laat staan dat ze er voldoende van eten. Obesitas onder kinderen is groeiende en alle pogingen om scholen en fruit met elkaar te verbinden lijken te stranden in geldgebrek en bureaucratie. Laten we hier samen, in deze regio verandering in brengen! 

Jan Huijgen van de Eemlandhoeve en de Mansholtcampus

Jan is boer. Maar ook filosoof. En bedenker van nieuwe modellen voor de landbouw. Hij vertelde over de grootste boer, de breedste boer (hijzelf) en de stoppende boer. En hij vertelde over die taaie fase waarin mensen wel zeggen ‘ik doe mee’ maar te weinig bestellen. En hoe hij er uit kwam door de burger te vragen om te participeren. 

Gerdien Dijkstra van Betuwewind en voedselbos Lingehout

Er komt een flink voedselbos, midden in de Betuwe. Vol fruit, noten, bessen etc. En, er komt ook een deel tuinderij in. Gerdien vertelde wat het zou worden, maar ook hoe de beide coöperaties, Betuwewind en Puur Betuws elkaar kunnen versterken bij de afname van lokaal geproduceerd voedsel. 

Samen maken we regionaal voedsel sterker!

Doe je boodschappen en je professionele inkoop bij Puur Betuws. Steun hiermee niet alleen lokale producenten, maar ook sociale werkgelegenheid. Laten we op weg gaan naar meer participatie en zo samen zorgen voor een mooier landschap, met meer biodiversiteit en eerlijker en gezonder voedsel.
 

Blijf op de hoogte