We willen de groenten uit de Betuwe hebben!

Hoe krijgen we meer groentetelers in onze regio?

We zijn met z’n allen gewend geraakt om landbouw vooral vanuit efficiëntie te benaderen. Dat heeft geleid tot betaalbare, goed ogende maar soms ook bleek smakende producten. Dat merken we elke dag. Maar, deze ontwikkeling leidt tot veel meer: bodems die uitgeput raken, gewasbescherming die uitspoelt naar bermen en sloten, landbouwdieren die niet hun natuurlijke gedrag kunnen uiten, een overmaat aan mest, en landschap en voedsel dat steeds armer wordt, aan leven en aan diversiteit. 

Puur Betuws wil dit veranderen, samen met jullie. Wij zijn een coöperatie met als doel om de vruchtbare Betuwse bodem steeds meer voedsel voor de eigen regio en bevolking te laten leveren op een manier die ook goed is voor de lokale economie, het milieu, het grondwater, het landschap, de sociale werkgelegenheid en de duurzaamheid. 

Afgelopen jaar zijn we succesvol van start gegaan: we hebben een webshop waarin nu al meer dan 30 leveranciers uit heel Rivierenland aan meedoen en de meest mooie, heerlijke en echt Betuwse, Bommelerwaardse en Land van Maas en Waalse producten aanbieden. Steeds meer klanten weten ons te vinden, ook professionele, maar we kunnen hen niet alles leveren wat ze vragen, omdat er, heel kort door de bocht gezegd, veel te weinig boeren zijn die groenten telen! 

We weten vrij zeker dat er meer lokaal voedsel kan worden verkocht (juist ook aan professionele afnemers) als er een groter aanbod aan lokale groenten is. Dus, eigenlijk zeggen we: producenten, er is grote vraag, wil je meedoen? 

Denk met ons mee om een groter lokaal aanbod aan groente te krijgen

We nodigen jou uit om met ons een middag te besteden om deze vraag echt een stap verder te brengen. We willen een gezelschap hebben van mensen die 

  • land en/of kas(sen) ter pacht of in verkoop aan kunnen bieden
  • als (jonge) boer land zoeken
  • kunnen helpen bij de financiering
  • kunnen helpen bij de aanpak en opzet van de tuinderij

Met als ambitieus maar onzes inziens haalbaar doel om direct na deze winter met een of meerdere tuinderijen in de Betuwe te kunnen starten en die qua teeltplan zo optimaal met elkaar en bestaande tuinderijen te laten samenwerken. Per tuinderij is 1500 à 2000 m2 al voldoende, want tuinbouw heeft niet veel grond nodig.  Grotere stukken land zijn natuurlijk ook welkom!

Dus, heb je nog een stukje land, en/of een of meerdere ongebruikte kassen? Of, ben je een jonge boer die op zoek is naar land in de Betuwe? Ben je geïnteresseerd om te helpen met de startfinanciering of voel je je uitgenodigd omdat jouw netwerk hier interessant kan zijn? 
Stuur dan een mail naar info@puurbetuws.nl en reserveer 18 januari 2021 om 14h in je agenda. We houden dan een online bijeenkomst van rond de 1,5 uur waarin we deze vraag zodanig verder willen brengen dat er ook echt boeren kunnen starten in het voorjaar. 

Want wat is er nu mooier in ons Rivierenland dan dat we onze groenten van dichtbij kunnen halen?