Beschrijving
Recept: ‘Blauwe’ bliksem met gekarameliseerde ui en een gehaktbal
4 personen
Nodig voor de gehaktballen
500 g gehakt – van Black Angus gehakt van Eenhoorn Aberdeen Angus
1 ei – van Biologisch pluimveebedrijf Thomassen
4 el paneermeel
1 teen knoflook van Lindegaard
½ tl nootmuskaat
1 tl paprikapoeder
Peper en zout naar smaak|Olie om in te bakken
Nodig voor de blauwe bliksem
3 grote peren van Vervoorn fruit
1 kg aardappels van Vervoorn fruit
3 uien van Lindegaard
25 g roomboter van Mijn kaaskoe
Peper en zout naar smaak
Olie om in te bakken
Nodig voor de saus
4 el grove mosterd
200 ml room
300 ml bouillon
1 el bloem
Peper naar smaak
Doen
Meng alles voor het gehakt goed, en kneed het goed, voor 3 minuten.
Maak 5 gelijke ballen. Bak ze rondom mooi bruin, in een klein laagje olie.
Meng alle ingrediënten voor de saus in een maatbeker, en blus de gehaktballen hiermee af. Laat het zacht pruttelen, voor ongeveer 20 minuten. Keer de ballen regelmatig.
Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken, en spoel ze goed.
Schil de peren en verwijder de kernen. Snijd ze in gelijke stukken, en doe ze bij de aardappels.
Zet het net onder water, doe er wat zout bij, en kook het tot de aardappels gaar zijn.
Schil de ui, snijd ze doormidden. Snijd iedere helft in 8 parten.
Bak het in olie. Bak net zo lang door tot de ui karamelliseert. Dat duurt in de regel een minuut of 10. Voeg dan de roomboter en wat zout toe, en bak het nog 2 minuten.
Giet de aardappels af, voeg je heerlijk zoete ui toe, samen met peper en zout, en stamp het. Zorg dat er wel wat structuur overblijft.
Extra tipje: Eet het met gebrand amandelschaafsel!