Blauwe bliksem met gehaktbal (recept)

Vanaf: 3,00 2,75 excl. btw

Bestel hieronder direct de ingrediënten.  De peren zijn  standaard aangevinkt, de aardappels, het vlees, en de rest van de ingrediënten kun je aanvinken, indien nodig.

Onderaan deze pagina staat een uitgebreide beschrijving van het recept van chef-kok de Leeuw

Leverancier: Puur Betuws
Categorie:
  • Biologische Peren Conference (1 kg)

    Biologische Peren Conference uit Nederland, per kilogram

    3,00 2,75 excl. btw
  • Aardappels (1 kilo)

    1 kilo Agria aardappels
    iets kruimig

    Land van herkomst: Nederland

  • Black Angus Gehakt 500gr

  • Biologische Uien (500 gram)

    Biologische Uien, per 500 gram

  • Boerenroomboter 180 gram

    mijn roomboter, kuipje 180 gram

  • Biologische Knoflook (3 stuks)

    Biologische Knoflook, per 3 stuks

  • Biologische eieren - 6 stuks

Beschrijving

Recept: ‘Blauwe’ bliksem met gekarameliseerde ui en een gehaktbal
4 personen

Nodig voor de gehaktballen

500 g gehakt  – van  Black Angus gehakt van Eenhoorn Aberdeen Angus
1 ei    – van  Biologisch pluimveebedrijf Thomassen
4 el paneermeel
1 teen knoflook van  Lindegaard
½ tl nootmuskaat
1 tl paprikapoeder
Peper en zout naar smaak|Olie om in te bakken

Nodig voor de blauwe bliksem

3 grote peren  van Vervoorn fruit
1 kg aardappels  van Vervoorn fruit
3 uien  van  Lindegaard
25 g roomboter  van  Mijn kaaskoe
Peper en zout naar smaak
Olie om in te bakken

Nodig voor de saus

4 el grove mosterd
200 ml room
300 ml bouillon
1 el bloem
Peper naar smaak

Doen

Meng alles voor het gehakt goed, en kneed het goed, voor 3 minuten.
Maak 5 gelijke ballen. Bak ze rondom mooi bruin, in een klein laagje olie.
Meng alle ingrediënten voor de saus in een maatbeker, en blus de gehaktballen hiermee af. Laat het zacht pruttelen, voor ongeveer 20 minuten. Keer de ballen regelmatig.

Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken, en spoel ze goed.
Schil de peren en verwijder de kernen. Snijd ze in gelijke stukken, en doe ze bij de aardappels.
Zet het net onder water, doe er wat zout bij, en kook het tot de aardappels gaar zijn.
Schil de ui, snijd ze doormidden. Snijd iedere helft in 8 parten.
Bak het in olie. Bak net zo lang door tot de ui karamelliseert. Dat duurt in de regel een minuut of 10. Voeg dan de roomboter en wat zout toe, en bak het nog 2 minuten.

Giet de aardappels af, voeg je heerlijk zoete ui toe, samen met peper en zout, en stamp het. Zorg dat er wel wat structuur overblijft.

Extra tipje: Eet het met gebrand amandelschaafsel!

Download hier het recept als PDF