Gevuld brood met cherrytomaat, broccoli en yoghurtdressing

Vanaf: 6,00 5,50 excl. btw

Recept van Jimmy de Leeuw
Bestel hieronder direct de Betuwse ingrediënten.
Vink hieronder aan welke producten je nog niet in huis hebt, om ze aan  je bestelling toe te voegen.
Zelf nog zout, peper, azijn, olie en groene kruiden naar smaak toevoegen.

Onderaan deze pagina staat een uitgebreide beschrijving van het recept. Je kunt de beschrijving ook downloaden.

 

 

Leverancier: Puur Betuws
Categorie:
  • Bommelbeef Rundergehakt per 250 gr × 2

    Diepvries
    100% ongekruid rundvlees

    3,00 2,75 excl. btw each
  • Molenbruin broodmix

    1 kilo verpakking

  • Boerenroomboter 180 gram

    mijn roomboter, kuipje 180 gram

  • Biologische Broccoli (per stuk)

    Biologische Broccoli uit Spanje, per stuk

  • Biologische Cherrytomaten (500 gram)

    Biologische Cherrytomaten uit Nederland, per 500 gram

  • Biologische Gember (per stuk)

    Biologische Gember, per stuk van ca. 150 gram

  • Biologische Knoflook (3 stuks)

    Biologische Knoflook, per 3 stuks

Beschrijving

Nodig

750 gram broodmix bruin of volkoren
450 ml lauwwarm water
45 g roomboter
500 g rundergehakt
Stuk van 3×1 cm gember
3 tenen knoflook
100 gram walnoot
0,5 rode peper zonder zaad
1 broccoli
500 g cherrytomaat
250 ml yoghurt

Zout
Peper
Azijn
Olie
Groene kruiden

 

Doen

Smelt de roomboter. Het makkelijkst is in de magnetron, dit duurt ongeveer 20 seconden.

Met machine
Doe de broodmix in de kom en zet je mixer op de laagste stand. Giet het water er rustig bij, en daarna de boter. Nu kun je de machine op de hoogste stand zetten. Laat hem 10 minuten kneden.

Zonder machine
Leg de broodmix op een schoon aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Giet het water en de boter in het kuiltje. Meng je voorzichtig, van binnenuit, met het meel. Kijk uit dat je de dijk niet doorbreekt voor al het water opgenomen is. Gelukt? Kneed het deeg 10 minuten.

Pak een bak of pan. Let op, het deeg wordt bijna twee keer zo groot. Smeer de bak of pan in met een beetje olie en leg het deeg er in. Dek af met een schone, vochtige, goed uitgewrongen theedoek en zet voor 1 uur op een warme plek. Dit kan bijvoorbeeld de vensterbank boven de verwarming zijn.

Snijd de gember, knoflook en halve peper fijn. Laat een koekenpan goed heet worden.

Bak het fijngesneden spul, met het zout en gehakt, zonder boter gaar. Roer het gehakt niet te klein. Een beetje bite is straks heerlijk. Laat in de pan tot het een beetje bruin is, laat het dan uitlekken.

Verwarm de oven voor op de heetste stand, eventueel met de bovengrill aan.

Leg de cherrytomaten nog aan de tak in een ovenschaal, doe er wat zout, peper en 1 el verwarmbare olie overheen. Zet in de oven voor 3 minuutjes. Zet de oven hierna op 230 graden, zonder bovengrill.

Kijk na een uur bij je brooddeeg. Als dit goed gerezen is, dus bijna dubbel zo groot, is het klaar.

Leg wat bloem op je werkbank, laat het deeg er zo uit de bak op glijden. Druk het deeg plat en trek het in de breedte uit, tot het twee keer zo lang is. Vouw het in drieën. Draai het een kwartslag en herhaal het rekken en vouwen. Draai nogmaals en herhaal.

Druk het deeg plat, tot ongeveer 0.75 cm. Probeer een ovaal te maken.

Meng de walnoten door het gehaktmengsel. Leg het mengsel in het midden van het deeg.

Vouw het deeg dicht. Draai het voorzichtig om, zodat de ‘sluiting’ aan de onderkant ligt.

Druk het brood aan de onderkant een beetje aan, voorzichtig, zodat de bovenkant wat op spanning komt. Zo haal je de spanning bij de sluiting weg, en gaat het niet open tijdens het bakken.

Leg op een bakplaat met bakpapier. Leg er een schone vochtige theedoek overheen en laat het nogmaals 20 minuten rijzen op een warme plek.

Het mag de oven in! Eerst het brood en dan spetter je wat water in je oven. Bak het bruin in 30 tot 40 minuten, op 230ᵒC.

Klinkt dit hele broodproces een beetje lastig? Zoek eens op youtube naar een instructiefilmpje. Het valt echt mee, en is meer dan de moeite waard! Dat gekraak tijdens het aansnijden, en de geur, hmm!

Breng een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Snijd de onderste twee cm van de broccolisteel af, dit is vaak houterig. Snijd de broccoli in kleine roosjes, en de steel in blokjes.

Kook het 5 minuten en laat het dan uitlekken.

Meng 1 el olie en 1 el azijn met wat peper en zout. Ik gebruikte walnotenolie en kweeperenazijn van Mobipers, dat is een hele lekkere combinatie!

Nu alleen de yoghurt nog op smaak brengen met wat peper, zout en wat groene kruiden. Ik nam verse en droge mint, maar peterselie, bieslook, dragon of kervel is ook heerlijk. En eigenlijk kan ieder groen kruid wel!

Laat het brood 15 minuten afkoelen, voor je het aansnijd. Leg dan een plak brood op het bord, met daartegenaan wat van de tomaatjes en broccoli. Druppel er wat yoghurtsaus over. Eet smakelijk!