Recept – Jimmy’s Tarte Tatin

Vanaf: 6,91 6,35 excl. btw

Het Tarte tatin recept uit de video van Chef-kok Jimmy de Leeuw

Bestel hieronder direct de Betuwse ingrediënten.
Voeg optioneel ook een doosje eieren toe.
Zelf nog suiker, zout, bloem en bakpoeder toevoegen.

Onderaan deze pagina staat een uitgebreide beschrijving van het recept.

 

Boerenroomboter 180 gram

mijn roomboter, kuipje 180 gram

2,06 1,89 excl. btw

Amerikaanse patentbloem

1 kilo

2,35 2,16 excl. btw

Elstar appels (1 kg)

Elstar-appels

1,75 1,61 excl. btw

Biologische Citroenen (per stuk)

Biologische Citroenen, per stuk

0,75 0,69 excl. btw

Scharreleieren - 10 stuks

Leverancier: Puur Betuws
Categorieën: , Tag:

Beschrijving

Nodig voor de bodem:

100 g koude roomboter in blokjes
100 g witte basterdsuiker
Fijn geraspte schil oftewel zest van 1 citroen
¼ tl zout
½ ei (kluts een ei, doe de helft bij de bodem, en de helft bij de vulling)
20 ml water
250 g gezeefde bloem
½ zakje bakpoeder

Nodig voor de vulling:
150 g kristalsuiker
2 appels, neem harde appels, zoals Elstar
½ ei

Print je het liever uit? Download dan hier het Tarte tatin-recept

Doen:
Voor het deeg meng je alle ingrediënten met de hand, of in een keukenmachine/planeetmenger met de bisschop of vlindergarde (voor leken: dit is niet de deeghaak, en niet de draadgarde maar die ertussenin).

Wanneer je een soepel deeg hebt, vorm je er 2 gelijke kleine bakstenen van. 1 gaat in de vriezer (voor een volgende taart, die dan dus nog sneller klaar is, yeah!), en 1 in de koelkast voor ongeveer 30 minuten.

Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht.

Pak een bakpan van ongeveer 28 cm doorsnede, komt niet heel nauw. Het allerbelangrijkst is dat de pan een onbeschadigde antiaanbaklaag heeft, en het handvat in de oven kan. (Dat kan bij bijna iedere pan, behalve de allergoedkoopste, want daarbij wordt het handvat van plastic gemaakt.)

Verdeel de suiker goed over de bodem van de pan, houdt 1 eetlepel suiker achter.

Zet de pan op middelhoog vuur. Laat de pan gewoon stil staan tot het gaat karamelliseren. Ga vooral niet roeren, want dat geeft onoplosbare klontjes. Wieg de pan wel zachtjes, zodat de randen niet verbranden.

Je krijgt de lekkerste tarte tatin met karamel die net niet verbrand is. Dit is wel lastig, want he, het verbrand dan dus bijna. Voor de veilige optie neem je de pan van het vuur bij donkerbruine karamel. Durf je wel? Dan stop je pas wanneer de kleur tussen donkerbruin en zwart in zit.

Houd er rekening mee dat de hitte ook in de pan zelf zit. Zet deze dus na het vuur direct op een koud oppervlakte. (Bijvoorbeeld een roestvrijstalen werkbank, of een stoeptegel)

Neem nooit een proefje karamel, hoe verleidelijk ook. Het wordt ontiegelijk warm en kan je heftige brandwonden geven!

Zet de appel met de onderkant op je snijplank. Snijd door aan twee kanten, zo dicht mogelijk tegen het klokhuis. Snijd dan de 2 overgebleven stukjes eraf, zodat je een vierkant klokkenhuis overhoudt. Snijd nu de stukken appel in mooie lengteplakjes. Maak er een waaier van, door van buiten naar binnen de plakjes neer te leggen. Begin een halve cm uit de rand.

Pak het deeg uit de koelkast. Rol het gelijkmatig uit, op een bebloemde werkbank, tot een dikte van ongeveer 4 mm. Snijd een rondje uit het deeg ter grootte van de buitenste rand van je pan. Ook dit komt niet erg nauw. Voeg de afsnijdsels bij het andere deeg in de vriezer.

Rol het rondje deeg op over je deegroller, en rol het af over de karamel en appel.

Druk het zachtjes aan. Geef wat extra aandacht aan de buitenste rand. Dit wordt namelijk de rand van je taart. Als het goed is, ziet het er niet strak uit. Ambachtelijke taart, en, dit is de bodem.

Pak een vork en prik 10 x in het deeg, gelijkmatig verdeeld.
Kwast het deeg in met het halve geklutste ei.
Verdeel de achtergehouden eetlepel suiker erover.
Schuif de pan in de oven. 20 minuten bakken of tot de bodem mooi bruin is.

Pak dan de pan, met iets van bescherming, en draai kordaat om op een snijplank. Wacht niet te lang, wanneer de karamel afkoelt wordt ie vast en krijg je de taart er dus niet uit.

Tip:
Varieer eens qua fruit. Kan bijna met ieder hard fruit wel, bijvoorbeeld peer of ananas.

Of maak eens een hartige variant, met getoerd gistdeeg, ook wel croissantdeeg genaamd, en verse tijm + snufje zout bij de karamel. In plaats van fruit gebruik je dan witlof of sjalot.

Je kunt ook bladerdeeg gebruiken in plaats van het harde wener deeg. Dat geeft een iets krokantere taart. Ook echt lekker!

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Recept – Jimmy’s Tarte Tatin” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *